Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία με τα… ιδιαίτερα μαθήματα στη Ζάκυνθο!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» στη Ζάκυνθο λειτουργεί τμήμα ΤΕΙ το οποίο στο πρώτο έθνος σπουδών έχει δύο φοιτητές και έναν διδάσκοντα.

Το τμήμα, σύμφωνα με πάντα με το ρεπορτάζ, ξεκίνησε το 2009 και επίβιωσε του σχεδίου «Αθηνά» επί Αρβανιτόπουλου όταν –με μικροπολιτική στόχευση– πολλά τμήματα ΤΕΙ αντί να καταργηθούν, διατηρήθηκαν ως εισαγωγικές κατευθύνσεις υπό την ομπρέλα ενός άλλου τμήματος. Ετσι, στη Ζάκυνθο στο Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος λειτουργεί η κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, ενώ υπάρχει και η κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, στη Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς ορίστηκαν συνολικά 80 θέσεις εισακτέων για τους 74.434 υποψηφίους Γενικών Λυκείων, την πολυπληθέστερη κατηγορία υποψηφίων.

Στο τμήμα ωστόσο εισήχθησαν μόλις δύο, από τους συνολικά 58.010 επιτυχόντες στα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων ήταν 12.

Η προϊσταμένη του τμήματος κ. Αδαμαντία Καντιώτη ανέφερε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι ο τελικός αριθμός πρωτοετών αυξάνεται από διάφορες άλλες μικρότερες κατηγορίες υποψηφίων και φέτος έφτασε στους εννέα. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι παίρνουν μετεγγραφή για το ΤΕΙ Αθήνας.

Οπως λέει η κ. Καντιώτη, το τμήμα ως μόνιμο προσωπικό έχει μόνο μία επίκουρη καθηγήτρια και το διδακτικό έργο υποστηρίζεται από το «γειτονικό» τμήμα που έχει οκτώ μονίμους διδάσκοντες, καθώς και από συμβασιούχους.

Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως κανένας δεν αμφισβητεί την προσπάθεια που γίνεται, καθώς έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες (π.χ. με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης) για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του, ενώ από το 2014 το τμήμα στεγάζεται σε νέο κτίριο με άρτιο εξοπλισμό.

Από την άλλη, για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος το 2010 είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και από σχετικούς επαγγελματικούς φορείς (π.χ. από τον Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης) αλλά όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας πίεσαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.
Μοιραστείτε το άρθρο...