Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, να νοικιάζετε το κατάλυμα, στο οποίο δεν διαμένετε, μέσω της υπηρεσίες Air BnB.

Τα παρακάτω βήματα αφορούν Έλληνες ιδιοκτήτες κατοικιών. Σημειώνεται ότι για να ενοικιάσετε το σπίτι σας, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να φαίνεται ότι παρέχετε υπηρεσίες, όπως καθαριότητα κτλ, αλλά απλά να συνάψετε ένα βραχείας διαρκείας συμβόλαιο με τον ενοικιαστή μέσω του TAXIS.

Βήματα για αποδοχή του ενοικιαστηρίου.

1. Εισέρχεστε στο https://www.gsis.gr με τα στοιχεία σας.

2. Μετά πατάτε την επιλογή “Εφαρμογές TAXISnet”

3. Στη συνέχεια Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας -> Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας και σας εμφανίζει ένα κουτί “Επιλογή”

4. Καταχωρήστε τα στοιχεία του ταξιδιώτη

5. Κλικάρετε την επιλογή “ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΜ” και συμπληρώνετε τα στοιχεία του

6. Κάτω δεξιά πατάτε “Οριστικοποίηση”

Σχετική απάντηση έχει δώσει και το Υπουργείο Οικονομίας σε ερωτήσεις βουλευτών. Διαβάστε παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: Αφορολόγητη η εκμίσθωση ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες

Από την 1η Νοεμβρίου 2015 έχουν, ως γνωστόν, απελευθερωθεί οι τουριστικές μισθώσεις και πλέον μπορεί κανείς να εκμισθώνει ελεύθερα σε τουρίστες το ακίνητό του, κάθε είδους (μονοκατοικία, διαμέρισμα κλπ), όπου κι αν αυτό βρίσκεται, ακόμη και αν δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος και χωρίς ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης (ακόμη δηλαδή και για μια διανυκτέρευση).

Η νέα αυτή μορφή τουριστικών μισθώσεων, που προέρχεται από τις ΗΠΑ, έχει διαδοθεί και στις χώρες της Ευρώπης και στη Χώρα μας, και πριν τις 01/11/2015, μέσω ειδικών διαδικτυακών κόμβων.

  1. Δεδομένου ότι η νέα αυτή μορφή, είτε πρόκειται πράγματι για δραστηριότητα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), είτε υποκρύπτει ουσιαστικά εμπορική δραστηριότητα, παραμένει πλήρως αφορολόγητη, ενώ θέτει και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα τουριστικά καταλύματα και, το κυριότερο, θέματα προστασίας καταναλωτή, και
  2.  Δεδομένου ότι υπάρχουν στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές πολίτες, που επιθυμούν να επωφεληθούν από την οικονομία του διαμοιρασμού, έχοντας όμως εξασφαλίσει με ποιο τρόπο θα δηλώνουν τις μισθώσεις και θα φορολογούνται, ώστε να είναι απόλυτα νόμιμοι

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:

  1.  Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη εκδοθεί το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για τις απελευθερωμένες πλέον τουριστικές μισθώσεις;
  2.  Πώς θα εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των εκμισθωτών, όταν όσοι πραγματοποιούν αστικές μισθώσεις τις δηλώνουν και φορολογούνται κανονικά, ενώ οι νέας μορφής τουριστικές μισθώσεις παραμένουν αφορολόγητες, τη στιγμή που το Δημόσιο αναγκάζεται να επιφέρει διάφορες περικοπές εισοδημάτων, στο πλαίσιο του μνημονίου; Κι ακόμη πώς εξασφαλίζεται ότι οι εταιρείες με τους διαδικτυακούς κόμβους (ουσιαστικά διαδικτυακά τουριστικά γραφεία) θα φορολογούνται για το εισόδημα που πραγματοποιούν στην Ελλάδα;
  3.  Πώς θα εξασφαλιστεί ότι τα μισθώματα, που καταβάλλονται κατά κανόνα στο εξωτερικό, θα εισάγονται στην Ελλάδα; 4. Πώς θα εξασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτή τουρίστα και θα αποτραπεί η δυσφήμιση της χώρας από τη χρήση από τουρίστες τυχόν ακατάλληλων ακινήτων, όταν τα εν λόγω ακίνητα δεν ελέγχονται;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Συρμαλένιος Νικόλαος

Ηγουμενίδης Νίκος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού:

Α.Π.Τ.Κ.Ε.: 21/16.2.2016

Σχετικά με την εκμίσθωση ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες

(Σχετικά με την εκμίσθωση ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες) Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος Αθήνα, 01.03.2016 Α.Π.Τ.Κ.Ε. : 21/16.02.2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αμαλίας 12 Τ.Κ.105 57 – Αθήνα Πληροφορίες: Αθ. Κολοτούρα Τηλ.: 210 3736306 FAX : 210 3229558

email: [email protected]

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ:

1. Βουλευτή κ. Ν. Συρμαλένιο

2. Βουλευτή κ. Ν. Ηγουμενίδη

3. Βουλευτή κ. Γ. Παπαφιλίππου

4. Βουλευτή κ. Ν. Σαντορινιό

5. Υπουργείο Οικονομικών Γρ. Υπουργού

Θέμα: «Αφορολόγητη η εκμίσθωση ακινήτων από ιδιώτες σε τουρίστες»

Σχετ.: Η με Α.Π. 3134/12.02.2016 Ερώτηση των βουλευτών κ. κ. Νικόλαου Συρμαλένιου, Ν. Ηγουμενίδη, Γ. Παπαφιλίππου και Ν. Σαντορινιού

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ. κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Νεκτάριος Σαντορινιάς, σας γνωρίζουμε ότι, ιδιοκτήτης ακινήτου που φέρει τα χαρακτηριστικά και πληροί τις προδιαγραφές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ), από την 1η Νοεμβρίου 2015 δεν υπόκειται σε υποχρέωση εφοδιασμού με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα που φέρουν τα χαρακτηριστικά και πληρούν τις προδιαγραφές αυτοεξυπηρετούμενών καταλυμάτων, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στο άρθρο 46 του ν. 4179/2013 (Α’ 175) περί τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών. Σε όλες τις ως άνω περιγραφείσες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης δύναται πλέον να προβαίνει ελεύθερα, ακόμα και για βραχυχρόνιο διάστημα, στην αστική μίσθωση του ακινήτου του.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι βάσει των άρθρων 21, 39 και 40 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), καθώς και βάσει της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1069/23.3.2015 ερμηνευτικής εγκυκλίου, η παροχή οποιοσδήποτε υπηρεσίας από τον εκμισθωτή κατά την αστική εκμίσθωση ακινήτου (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ.) καθιστά το παραγόμενο εισόδημα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο υπόκειται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Η περαιτέρω διευκρίνιση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες το εισόδημα που θα προκύπτει από την εκμίσθωση του ακινήτου θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών) ή ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία αναμένεται να δοθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι η κατάργηση του χρονικού ορίου των 30 ημερών για το χαρακτηρισμό μίας μίσθωσης ως ‘τουριστικής’ δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση των ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) ως τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, ιδιώτης που επιθυμεί να προβεί στην εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων ως τουριστικών καταλυμάτων του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) θα αδειοδοτείται από τις κατά τόπο αρμόδιες αδειοδοτικές και ελεγκτικές αρχές, ήτοι τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.), λαμβάνοντας το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.).

Επίσης, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4179/2013 θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την περαιτέρω διευκρίνιση των λοιπών ερωτημάτων σας που άπτονται ειδικότερων ζητημάτων φορολόγησης εισοδήματος, φορολόγησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των peer-to-peer πλατφορμών αλλά και φορολογικού ελέγχου των εν λόγω δραστηριοτήτων, αρμόδιος φορέας να απαντήσει σχετικά είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεδομένου ότι τα πάσης φύσεως ζητήματα φορολογικής πολιτικής εμπίπτουν στη ρυθμιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, φορέας στον οποίο επίσης απευθύνεται η παρούσα ερώτηση.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Ελένη Κουντουρά

Ουσιαστικά μπορείτε να μισθώσετε το ακίνητό σας χωρίς να είστε εφοδιασμένοι με ειδικό σήμα, με τη σύναψη ενός απλού ενοικιαστηρίου συμβολαίου, που μπορείτε να αποδεχθείτε μέσω του TAXIS. Σημασία έχει, ότι εν προκειμένω δεν μπορείτε να παρέχετε υπηρεσίες, όπως καθαριότητα κτλ, διότι τότε το εισόδημα που θα προκύψει θα φαίνεται ως προερχόμενο από παροχή υπηρεσιών.

Πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από την κοινότητα της Air BnB και το TAXheavenΑπόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...