Μοιραστείτε το άρθρο...

Δεν μπαίνεις σε αεροπλάνο γιατί φοβάσαι ότι θα πέσει; Παρακολουθείς συνέχεια τις ειδήσεις όταν κάποιος δικός σου ταξιδεύει με αεροπλάνο; Μάθε τα (ευχάριστα) νέα και ηρέμησε…

Ναι, οι αεροπορικές τραγωδίες είναι ειδήσεις που συγκλονίζουν και είναι και αιτία αρκετοί που σκέφτονταν να ταξιδεύσουν με αεροπλάνο να έχουν δεύτερες σκέψεις όταν έχουν συμβεί πρόσφατα. Έχουμε όμως σήμερα τόσα αεροπορικά δυστυχήματα ώστε κάποιος να μην θέλει να μπει σε αεροπλάνο για αυτό τον λόγο;

Τα ευχάριστα νέα που προέρχονται από το Αviation Safety Network δείχνουν ότι 2017 ήταν η χρονιά με τα λιγότερα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία της σύγχρονης πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως. Πιο εντυπωσιακό είναι ότι η περσινή χρονιά που ήταν και χρονιά ρεκόρ για τις εναέριες μεταφορές δεν σημειώθηκε ούτε μία συντριβή στον αέρα εμπορικού αεροσκάφους.

Από την μέτρηση όπου δεν συμπεριλαμβάνονται πράξεις αυτοκτονίας, δολιοφθορές και αεροπειρατείες (σ.σ. κοινώς εξετάζει την ασφάλεια των αεροπλάνων όταν δεν επηρεάζονται από τρίτους παράγοντες) φαίνεται ότι το 2017 σημειώθηκαν 14 αεροπορικά ατυχήματα με 59 θανάτους. Σε σχέση με το 2016 υπάρχει σημαντική βελτίωση καθώς τότε είχαμε 17 ατυχήματα με 258 νεκρούς. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι τo 2017 δεν υπήρξε ούτε ένα θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα στην Ευρώπη.

Το πλέον θανατηφόρο περιστατικό του 2017 συνέβη τον Ιανουάριο όταν ένα αεροπλάνο cargo κατέπεσε πάνω σε χωριό στο Κιργιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τα 4 μέλη του πληρώματος και 35 άνθρωποι στο έδαφος. Το πλέον πρόσφατο αεροπορικό ατύχημα έγινε την τελευταία μέρα του 2017 και αφορά ένα Cessna 208 στην Κόστα Ρικα με 12 απώλειες.

Για την τρέχουσα χρονιά το σημαντικότερο αεροπορικό δυστύχημα έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην Ρωσία με 71 νεκρούς, που ήδη δείχνει ότι το 2018 δεν υπάρχουν πιθανότητες για ένα νέο ρεκόρ.

Οι μετρήσεις δεν καταγράφουν επίσης δυστυχήματα στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων και έτσι δεν συμπεριελήφθη η πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους στην Μιανμάρ με 122 νεκρούς τον Ιούνιο του 2017.

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει την τάση των θανάτων σε αεροπορικά δυστυχήματα από το 1972 έως σήμερα. Το 2005 ήταν το τελευταίο έτος που είχαμε περισσότερους από χίλιους θανάτους στις εμπορικές πτήσεις με την τάση να έχει συνεχώς καθοδική πορεία. Επί του παρόντος το ποσοστό των ατυχημάτων ανέρχεται σε ένα θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα ανά 7.360.000 πτήσεις.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η τελευταία πολύνεκρη τραγωδία συνέβη πριν από 13 χρόνια και αφορά στην πτώση του Boeing 737 της Helios στο Γραμματικό τον Αύγουστο του 2005.

Πηγή: news247.gr




Μοιραστείτε το άρθρο...