Στο στόχαστρο του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό μπαίνει το 15% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που θα… ξυπνήσουν ένα πρωί και θα δουν μειωμένες τις επικουρικές συντάξεις τους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 180.000 ασφαλισμένους, την ίδια ώρα που το υπουργείο Εργασίας στηρίζεται στη θετική προσέγγιση των Ευρωπαίων σε σχέση με το μείγμα προτάσεων που είναι υπό συζήτηση ώστε να μην περάσει η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που απαιτεί να εξασφαλιστεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.
Η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθούν η ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως το 2018 και κατά 0,70% από το 2019 έως το 2021.
Η αύξηση των εισφορών κατά 1% εξασφαλίζει 250 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ με την αξιοποίηση-ρευστοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, το υπουργείο εκτιμά ότι μπορούν να εξοικονομηθούν επιπλέον 100 -200 εκατ. ευρώ ώστε να μην «πέσει» βαρύ το πακέτο των περικοπών στις πλάτες των συνταξιούχων.
Το ποσό που απαιτείται τελικά να προέλθει από περικοπές –με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία– κυμαίνεται σε 300-350 εκατ. ευρώ.
Μεσοσταθμικά η μείωση των επικουρικών υπολογίζεται σε 12% αλλά δεν θα αφορά και το 1,2 εκατ. των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είναι κατηγορηματικός ότι καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί.
Ο όρος μικρό ή μεσαίο εισόδημα αφορά το άθροισμα κύριας και επικουρικής που εισπράττει ο συνταξιούχος και προσδιορίστηκε στα 1.300 ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι κλιμακωτές μειώσεις θα ξεκινήσουν από τα 120 ή από τα 150 ευρώ.
Πάντως νεότερες εκτιμήσεις της ομάδας που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο μακριά από τα βλέμματα των υπηρεσιακών, «βλέπουν» μειώσεις στο 15% των δικαιούχων, δηλαδή σε 180.000 άτομα. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΙΚΑ που λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 1.100 ευρώ και επικουρική 168 ( 645.608 άτομα) φαίνεται ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο.
Χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, των τραπεζών, των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.
Παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι για να βγει ο λογαριασμός, αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων πρέπει να υποστεί δραματικές απώλειες ή να μπουν περισσότεροι συνταξιούχοι στο στόχαστρο με δεδομένες τις απαιτήσεις των δανειστών.
Οσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι με το σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται εθνική σύνταξη στο ύψος των 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά το 80% των ασφαλισμένων με μισθό έως 1.000 ευρώ θα λάβει… υψηλότερη σύνταξη από τα σημερινά επίπεδα.
Αντίθετα παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης και υψηλότερες των 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές καθώς θα δουν τις συντάξεις τους να απομειώνονται μεσοσταθμικά από 10% έως 35%. Ο υπολογισμός του μέσου όρου αποδοχών για τη σύνταξη με το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και οι νέοι συντελεστές που θα φτάνουν για τα 40 έτη στα 40,7% θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα σχεδόν για το 70% των ασφαλισμένων, ίσως και περισσότερους. Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι που θα εξέλθουν με 15ετία θα λάβουν κατά 20% χαμηλότερη σύνταξη από ότι σήμερα καθώς σε αυτούς η εθνική σύνταξη των 384 € θα καταβληθεί μειωμένη.