Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη και απειλεί να στοιχειώσει και τις τελευταίες ελπίδες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην κανονικότητα.

Το φάντασμα αυτό όμως δεν είναι του κομμουνισμού, όπως αναφέρει ένα από τα πιο γνωστά τσιτάτα του Καρλ Μαρξ, αλλά των τζιχαντιστών που έσπειραν και πάλι θάνατο και πανικό στην Ευρώπη.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με αγωνία και προβληματισμό τις δραματικές εξελίξεις και η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι να βρίσκονται όλοι σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Όσοι ξέρουν τις λεπτές ισορροπίες, αντιλαμβάνονται ότι το νέο χτύπημα στις Βρυξέλλες ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου και ακυρώνει στην πράξη την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα «σφραγίσουν» ακόμη περισσότερο τα σύνορα τους, λόγω του φόβου για μαζική εισβολή αδίστακτων ισλαμιστών που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν αθώους.

Αυτό σημαίνει, ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα,  από τη στιγμή που καμία χώρα δε θα θελήσει να ρισκάρει παίρνοντας στο έδαφος της, στυγνούς εγκληματίες με το μανδύα του πρόσφυγα.

Εάν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, γίνεται αντιληπτό ότι η αποθήκη ψυχών στην Ελλάδα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη.

Όταν άλλωστε χάνει κανείς το δικαίωμα στο όνειρο, που είναι μια νέα και καλύτερη ζωή σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μένει «φυλακισμένος» στην Ελλάδα, όλα μπορούν να συμβούν.

Σπίθα… πυρκαγιά
Και εδώ είναι που αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας, καθώς ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το τι μπορεί να συμβεί στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων.
Όταν συνωστίζονται τόσοι πολλοί άνθρωποι, που αισθάνονται ότι χάνουν την ελπίδα για μια ασφαλέστερη ζωή, εύκολα τα Κέντα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε γιάφκες προσηλυτισμού.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακραίοι κύκλοι μπορούν να περάσουν πολύ πιο εύκολα τις απόψεις τους και όσοι νιώσουν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, να τα μετατρέψουν σε σύγχρονο… Κούγκι.
Διάχυτος είναι ο φόβος ότι ακόμη και μια σπίθα μπορεί να εξελιχθεί σε πυρκαγιά, που θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

Ασφαλής χώρα
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και ξεκαθαρίζει ότι ουδείς πρέπει να φοβάται φιλήσυχος ανθρώπους, που βιώνουν το δράμα της προσφυγιάς.
«Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι τα πάντα είναι ελεγχόμενα στα Κέντρα Ανοικτής Φροντίδας.

Γκετοποίηση
Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για νέα γκέτο με το επιχείρημα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασφυκτιούν και θα αναζητήσουν διέξοδο σε κυκλώματα για να επιβιώσουν.
Θεωρούν μάλιστα βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι παραβατικές συμπεριφορές από τη στιγμή που τα χρήματα που είχαν οι περισσότεροι για το μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη, τελείωσαν ή τελειώνουν.
Ζητούμενο σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία παραμένει και το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία εάν διαπιστώσει, ότι δεν θα δοθεί λύση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
Τα έως τώρα δείγματα γραφής είναι θετικά, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τη μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης και τη φιλοξενία προσφύγων ακόμη και στα σπίτια μεροκαματιάρηδων Ελλήνων.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ιδίως μετά τη ραγδαία αύξηση που παρουσιάζει η δύναμη ξενοφοβικών και ακραίων κινημάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Για την ώρα δε φαίνεται κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας, αλλά ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον, με δεδομένη και την απαξίωση και την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.

Κουρελόχαρτο
Στο πεδίο αυτό, όλα θα κριθούν από την εφαρμογή ή μη της συμφωνίας Ε.Ε. – Άγκυρας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, κάτι που με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται δύσκολο στοίχημα.
Με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί το τρομοκρατικό χτύπημα, η Ε.Ε. δύσκολα θα δεχτεί να δώσει βίζα σε Τούρκους πολίτες και η Άγκυρα με τη σειρά της εύκολα μπορεί να κάνει τη συμφωνία κουρελόχαρτο.

Brexit
Ερώτημα είναι επίσης το πώς θα επιδράσει το ενδεχόμενο ενός Brexit, της απόσχισης δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη, στο δημοψήφισμα που θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Εάν οι Βρετανοί πολίτες πουν το μεγάλο όχι, είναι σαφές ότι τα σύνορα θα κλειδώσουν ακόμη περισσότερο και σταδιακά θα σβήσει το όραμα για μια ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη.

Νέες συμμαχίες
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε θέση να χαράξει μακροχρόνια στρατηγική, είναι προφανές όμως ότι έρχεται πιο κοντά με δυνάμεις που έως πρόσφατα τους χώριζε άβυσσος.
Μεταξύ αυτών είναι και η Άγκελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίζεται το όραμα της ενιαίας και με ελεύθερα σύνορα Ευρώπης, αλλά ο χρόνος θα δείξει εάν η συμμαχία θα είναι συγκυριακή ή μακροχρόνια.




Μοιραστείτε το άρθρο...