Μοιραστείτε το άρθρο...

«Αν μπούμε στον Μάιο χωρίς συμφωνία… χαθήκαμε» είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

και τα μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί για τα καλά πάνω από το Μαξίμου και κατ’ επέκταση πάνω από την ελληνική οικονομία που ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ακριβώς ίδια με τα περυσινά. Με πολλές δυσκολίες, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει για τις επόμενες 70 ημέρες. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, τελειώνει ο χρόνος για την αποπληρωμή δύο ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, πρακτικά είναι και το σημείο «μηδέν» καθώς χωρίς δόση από τον ESM ποσό της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ (σ.σ πόσο μάλλον όταν τον ίδιο μήνα σκάει και μια δόση του ΔΝΤ) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας κατά νου το περυσινό πάθημα, θα είχε κινηθεί φέτος έγκαιρα σε διάφορα μέτωπα για να αντλήσει ρευστότητα. Από τις αρχές του χρόνου, είχε προγραμματιστεί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Απριλίου και η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Μάιο.

Αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική πλευρά, μέχρι τον Ιούλιο, να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1-1,5 δις. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα και να αισθάνεται πιο… άνετα. Οι δηλώσεις κόλλησαν –επί εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός για τα έσοδα διαπραγματευόταν για τις…. δόσεις- και τελικώς τα πρώτα ευρώ από τον φόρο εισοδήματος θα μπουν στο ταμείο του κράτους στο τέλος Ιουλίου όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Αντίστοιχη κατάσταση και με τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη αναζητείται ο τρόπος αναπλήρωσης των εσόδων που θα χαθούν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κάτι που σημαίνει ότι η εκκαθάριση του φόρου πηγαίνει και αυτή για το β’ εξάμηνο.

Τι έμεινε ως λύση; Το ξεσκόνισμα των τραπεζικών καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης ακόμη και για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία όμως βοηθούν μόνο στο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Μαΐου και του Ιουνίου (και αυτό με μεγάλη δυσκολία).

Μετά τα υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ σειρά πήρε η ελληνική Βουλή η οποία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, μετέφερε στον κοινό λογαριασμό το ποσό των 67 εκατομμυρίων ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δοθεί συνέχεια και με άλλους φορείς

Οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό μέτωπο, καλύπτονται κατά κύριο λόγο με το «πάγωμα» όλων των δαπανών που δεν έχουν να κάνουν με βασικές λειτουργίες του κράτους ή υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις (ήδη στο τρίμηνο οι δαπάνες είναι κατά 1,5 δις. λιγότερες σε σχέση με τον προγραμματισμό).

Ευτυχώς για την ελληνική πλευρά, από τις 13 Απριλίου που εξοφλήθηκε μια μεγάλη δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, δεν υπάρχει άλλη σοβαρή υποχρέωση. Ακόμη και ο Ιούνιος έχει μια δόση –και πάλι προς το ΔΝΤ- της τάξεως των 298,67 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς δεν υπάρχει. Πέραν της δόσης του ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ υπάρχουν και δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 2,267 δισ. ευρώ.
Μοιραστείτε το άρθρο...