Μοιραστείτε το άρθρο...

Με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήρθε να συζητήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό για να προετοιμαστούν και να περάσουν, μόλις υπάρξουν οι εγκρίσεις, στη φάση της υλοποίησης αυτού του μηχανισμού, «που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, με στόχο να αμβλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων στις περιοχές που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε και τις οποίες θα επισκεφτώ πολύ σύντομα, μόλις έχουμε τις εγκρίσεις».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ακριβώς για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, γιατί μόνο έτσι αυτή η υλοποίηση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» πρόσθεσε. «Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ως ομάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με στόχο να παράσχουμε το συντομότερο δυνατό αυτήν τη βοήθεια που χρειάζεται ο πρόσφυγας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Αυτή η μορφή παροχής βοήθειας είναι βασική θέση της ανθρωπιστικής κοινότητας παγκοσμίως. Παρέχεται είτε σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, είτε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε μετά από φυσικές καταστροφές».

«Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι, με βάση την ιστορική ευθύνη μας, να παράσχουμε αυτήν τη βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι σήμερα εντός ευρωπαϊκών συνόρων» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης. «Θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν είναι μόνη αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα, ως σύνολο, εγώ ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως επίτροπος για τη Μετανάστευση, η κ. Τάισεν, η κ. Κρέτσου, όλοι ως ομάδα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα» ανέφερε. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό είναι ένα ειδικό κονδύλι που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι υπάρχουν κι άλλα κονδύλια μέσα από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία που διαχειρίζονται άλλοι επίτροποι, που είναι έτοιμα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή, την κρίση.

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες πολίτες για την ανταπόκρισή τους αυτές τις δύσκολες ώρες, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, για το επίπεδο βοήθειας που παρέχουν στους πρόσφυγες» σημείωσε ο επίτροπος και συμπλήρωσε: «Είναι αμέτρητα και καθημερινά τα παραδείγματα ανθρωπιάς στα νησιά και όλες τις πόλεις της Ελλάδας». «Οι Έλληνες πολίτες, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, διατηρούν τον ανθρωπισμό τους» τόνισε προσθέτοντας: «Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και είναι η καθημερινή πράξη της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν 100 εκατ. τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα και έχουν περάσει στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Όχι, όπως έχω πει το χρηματοδοτικό σκέλος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα λεφτά θα περάσουν στο δικό μου χαρτοφυλάκιο μετά την έγκριση από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε ερώτημα για το ποιο είναι τελικά αυτό το ποσό για την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το συνολικό ποσό για τρία χρόνια είναι 700 εκατ. ευρώ: 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. τον επόμενο χρόνο και 200 εκατ. το 2018. «Ο μηχανισμός δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα, αναφέρεται σε όποιες χώρες θα έχουν τις ειδικές συνθήκες, που αυτήν τη στιγμή μόνο η Ελλάδα έχει» πρόσθεσε.

Τσίπρας: Να στηρίξει απευθείας η Κομισιόν το ελληνικό κράτος

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον αρμόδιο επίτροπο την ανάγκη η Κομισιόν να στηρίξει (απευθείας) το ελληνικό κράτος που χτίζει «10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει καμία ΜΚΟ».

Σημειώνεται ότι η βοήθεια θα «περάσει» στις χώρες μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ και δεν θα δοθεί απευθείας στα κράτη.

«Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Πηγή: Κουτί της ΠανδώραςΑπόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...