Μοιραστείτε το άρθρο...

Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, που φτάνουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως ένα χρόνιο, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι καταστηματάρχες αρνούνται να δεχτούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.

Το Yπουργείο Οικονομικών έχει στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα είναι υποχρεωτική η χρήση «πλαστικού χρήματος» για τις αγορές και στους «αντιρρησίες»  θα επιβάλλονται βαριές χρηματικές και διοικητικές ποινές.

Το σχέδιο υποχρεωτικής χρήσης των ειδικών μηχανημάτων αφορά όλες τις λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα θα μειωθεί το όριο των συναλλαγών με μετρητά. Ένα από τα σενάρια είναι να μπει πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και επιβλήθηκαν τα capital controls αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και παράλληλα υπήρξαν πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες ήταν εφοδιασμένες με τα αναγκαία μηχανάκια, αλλά δεν δέχονταν κάρτες.

Στη ρύθμιση κατά τις πληροφορίες θα προβλέπεται:

-Σύσταση στον παραβάτη για συμμόρφωση εντός οριζόμενης προθεσμίας

-Εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500-1.000.000 ευρώ.  Εάν σε βάρος του ίδιου ατόμου εκδοθούν 3 αποφάσεις το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται.

-Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματος από 3 μήνες έως ένα έτος.

-Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες.

-Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που επιβάλλονται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Αν δεν το πράξει κινδυνεύει με πρόστιμο από 500-5.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ.
Μοιραστείτε το άρθρο...