Πολλά ακραία περιστατικά έχουν εκτυλιχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρας μας με πρωταγωνιστές είτε ανήλικα, είτε νεαρά παιδιά που συνήθως έχουν πέσει θύμα bullying.
Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, έχει ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με υποθέσεις με παιδιά που έχουν πέσει θύματα bullying, όπως ο Άλεξ από τη Βέροια και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης μας εξηγεί:
«Οι έρευνες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι το 25% – 30% των νεαρών εφήβων μαθητών έχουν εμπλακεί σε καταστάσεις bullying, είτε ως θύματα, είτε ως θύτες. Οι συνέπειες είναι γνωστές. Ένας μαθητής μπορεί να αρχίσει να έχει πτώση των βαθμών του, δεν έχει καθόλου ηρεμία και πολλές φορές αρνείται να πάει στο σχολείο» λέει ο ιδιωτικός ερευνητής και προσθέτει:
«Το πιο βασικό είναι πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτή την κατάσταση και πως μπορούν να δουν τα σημάδια. Γιατί όταν ένας γονιός δει τα σημάδια, εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση της παραβατικότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη τα σημάδια είναι τα εξής:
-Το παιδί νιώθει την ανάγκη να αποσύρεται, έχει μία παθητικότητα.
-Μπορεί εύκολα να ξεσπάσει σε κλάματα.
-Έχει ανεξήγητες μελανιές.
-Έχει πτώση στην απόδοσή του στο σχολείο.
-Αρνείται να πάει σχολείο.
-Αλλάζει την κοινωνική του ζωή.
-Αρχίζει να υποτιμά τον ίδιο του τον εαυτό.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα σημάδια στο παιδί τους; Ο Γιώργος Τσούκαλης λέει ότι «πρέπει να δίνουν χώρο στο παιδί και να συζητήσουν μαζί του τα διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως έχει».
«Η μεγαλύτερη επιτυχία για τους γονείς είναι όταν το παιδί αρχίζει να ξεκλειδώνει τα προβλήματά του. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν όλες τις καταστάσεις και, σε συνεργασία πάντα με τους καθηγητές, μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πολύ καλύτερα. Εάν δούνε ότι το θέμα συνεχίζεται, μπορούν να ζητήσουν και τη βοήθεια ενός ψυχολόγου» συνεχίζει.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί το bullying είναι οι γονείς να συνομιλούν με τους δασκάλους του και να μιλάνε πάρα πολύ με το παιδί τους.