Μοιραστείτε το άρθρο...

Αντιμέτωπη με τους χειρότερους εφιάλτες της αναμένεται να βρεθεί το φθινόπωρο η κυβέρνηση,‭ ‬η οποία καλείται να λύσει γρίφους που θεωρούνται ταμπού για την αριστερά.

Οι ανάσες που πήρε το Μαξίμου με το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να της εξασφάλισαν ένα ήσυχο καλοκαίρι,‭ ‬είναι όμως προφανές,‭ ‬ότι από τον Σεπτέμβριο,‭ ‬τα δύσκολα έρχονται.

Το φοροτσουνάμι με τον ΕΝΦΙΑ είναι η μια όψη του νομίσματος,‭ ‬αλλά δεν είναι η πλέον σκληρή,‭ ‬καθώς η άλλη έχει να κάνει με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πάρει η χώρα μας τη δόση των‭ ‬2,8‭ ‬δισ.‭ ‬ευρώ.

Η λίστα με τα νέα μέτρα της β‭’ ‬αξιολόγησης περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και οι οποίες είναι πολύ πιθανό να φέρουν σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση.

Οι αλλαγές μέσω των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει τα ρέστα του,‭ ‬η καλύτερα το κεφάλι του,‭ ‬αφορούν τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς και είναι οι εξής:

1.‭ ‬Ομαδικές απολύσεις:‭ ‬Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δε δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν και θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναφέρουν την αξίωσή τους για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.‭ ‬Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από‭ ‬20‭ ‬εργαζόμενους για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων.

2.‭ ‬Νέος νόμος για απεργίες:‭ ‬Το ΔΝΤ επιδιώκει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες,‭ ‬ώστε να απαιτείται το‭ ‬50%‭ ‬+1‭ ‬των μελών του συνδικάτου.‭ ‬Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προϋπόθεση για να ληφθεί απόφαση για απεργία είναι η συμμετοχή στη συνέλευση της πλειοψηφία των εργαζομένων και να την εγκρίνουν πάνω από τους μισούς.‭ ‬Οι δανειστές θα ζητήσουν και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά πριν από την κήρυξη της απεργίας.

3.‭ ‬Νέα καθίζηση σε κατώτατο μισθό:‭ ‬Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδων των Ελλήνων είναι σε ελεύθερη πτώση,‭ ‬πρέπει να‭ «‬κουρευτεί‭» ‬περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.‭ ‬Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κίνητρα για να γίνουν προσλήψεις και ισχυρίζονται ότι είναι ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας.

4.‭ ‬Συλλογικές Συμβάσεις:‭ ‬Αποτελούν ίσως το πιο μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου,‭ ‬προκειμένου να μη χάσει τελείως την επαφή με την κοινωνία και τους εργαζόμενους.‭ ‬Ζητούμενο όμως είναι να πετύχει την επαναφορά της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων,‭ ‬εφόσον όμως τις υπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδοτικοί φορείς που θα εκπροσωπούν το‭ ‬51%.‭

5.‭ ‬Λοκ άουτ:‭ ‬Παρά την αντίθεση εργοδοτών και συνδικάτων,‭ ‬είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα βάλουν στο τραπέζι το μείζον θέμα της ανταπεργίας.‭ ‬Οι θεσμοί επισημαίνουν ότι οι εργοδότες πρέπει να μπορούν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους,‭ ‬ακόμη και εάν έχει κηρυχθεί απεργία,‭ ‬προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.‭

Προβληματισμός
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους και αφήνουν να εννοηθεί ότι παραμικρό λάθος μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η κυβέρνηση έχει επωμιστεί τεράστιο κόστος από τα μέτρα που έλαβε και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να κάνει πράξη τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός.

Απεργιακός πυρετός
Ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου είναι ένας απεργιακός πυρετός,‭ ‬μέσα στο φθινόπωρο που θα βάλει φρένο στην αίσθηση που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι η χώρα βγαίνει από το τούνελ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα εδραιώσει την άποψη ότι η κυβέρνηση πορεύεται μόνη της και χάνει τους παραδοσιακούς της συμμάχους,‭ ‬κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία ο πρωθυπουργός.

Ισοφάριση
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται πώς θα‭ «‬ισοφαρίσουν‭» ‬τα μέτρα αυτά και πως θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν επιλογές,‭ ‬που δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα και την ιδεολογία της Αριστεράς.
Το πλάνο του Μαξίμου σχετίζεται την έναρξη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών,‭ ‬το‭ «‬πακέτο‭» ‬Γιούνκερ και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα φέρουν‭ «‬ζεστό‭» ‬χρήμα στην αγορά.

Ισορροπία τρόμου
Όπως γίνεται αντιληπτό,‭ ‬η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με ισορροπία τρόμου και το ζήτημα είναι εάν θα καταφέρει να βγει πολιτικά‭ «‬ζωντανή‭» ‬και να εξαντλήσει την τετραετία.
Εάν γλιτώσει την κοινωνική κατακραυγή και εάν ο πρωθυπουργός κάνει‭ ‬πράξη το άνοιγμα που επιδιώκει στην Κεντροαριστερά,‭ ‬θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακτήσει την ηγεμονία και θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή.
Σε διαφορετική περίπτωση,‭ ‬όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ακόμη και αυτό των εκλογών,‭ ‬καθώς θα πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς.‭




Μοιραστείτε το άρθρο...