Μοιραστείτε το άρθρο...

  1. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ΝΔ διέγραψε το στέλεχός της που ζήτησε να ρίχνουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Τι απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους. Διέγραψε ένα τριτοκλασσάτο στέλεχος της ΝΔ στην Κοζάνη για τις φασιστικές δηλώσεις του, αλλά δεν έχει πει κουβέντα για τις απαράδεκτες δηλώσεις των βουλευτών του. Δεν είπε κουβέντα, ούτε τόλμησε να αποδοκιμάσει τον κ. Κυρανάκη που μαζί με τον κ. Πλεύρη επιδοκίμασαν τη σαδιστική προσβολή και την ταπείνωση του θρησκευτικού αισθήματος δυστυχισμένων ανθρώπων που ήρθαν ως πρόσφυγες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόσα χρόνια λαϊκίζει χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Σήμερα έρχεται αντιμέτωπος, όχι μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα, τις μεγαλοστομίες και τα ψέματα του, αλλά και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψε και εξέθρεψε για λίγα ψηφαλάκια. Το βλέπουμε στις ρατσιστικές εξάρσεις ισχνών, ευτυχώς, μειοψηφιών, όπως χθες δυστυχώς από μικρά παιδιά στα Γιαννιτσά.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη καταδικάσει δημοσίως τα περιστατικά και τις δηλώσεις μισαλλοδοξίας με αφορμή το προσφυγικό που τελευταία πληθαίνουν επικίνδυνα;

Προχθές, βουλευτές της ΝΔ δεν δίστασαν να επιδοκιμάσουν κάποιους σαδιστές στα Διαβατά που επιχείρησαν την ταπείνωση του θρησκευτικού αισθήματος συνανθρώπων μας υπό διωγμό. Χθες, δεν βρήκαν να πουν ούτε λέξη για τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε δωδεκάχρονο προσφυγόπουλο στη Θεσσαλονίκη, επειδή τόλμησε να πάει στο σχολείο του.Σήμερα, υφυπουργός της κυβέρνησης καλύπτει τη μισαλλοδοξία και στέλεχος της ΝΔ ζητά να ρίξουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Δεν φτάνει που τόσα χρόνια η ΝΔ επένδυσε στον χυδαίο λαϊκισμό για την προσφυγική κρίση.Δεν φτάνει που τώρα ανακάλυψαν ότι τους πρόσφυγες δεν τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν «γεωπολιτικοί λόγοι».Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του τα έχουν κάνει μπάχαλο μέσα σε 4 μόλις μήνες, αντιμέτωποι με ροές πολύ μικρότερες από αυτές που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Δεν φτάνει που ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε χθες την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, ομολογώντας κυνικά πως η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη.

Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος από την ακροδεξιά συνιστώσα του, αντί να αποδοκιμάσει δημοσίως τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, απλώς σωπαίνει. Ουσιαστικά επικροτεί. Ελπίζει ότι έτσι θα μπορέσει να καλύψει το χάος που ο ίδιος δημιούργησε.

Του θυμίζουμε όμως ότι το διακύβευμα είναι οι ανθρώπινες ζωές, τίποτα λιγότερο.Η ελληνική κοινωνία το γνωρίζει αυτό. Αντιστεκόμενη στις ακραίες φωνές, μεμονωμένες μεν αλλά με δυσανάλογα μεγάλη προβολή από πολλά ΜΜΕ, θα επιδείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

  1. ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS – ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος της Βουλής απαγόρευσε στον συνήγορο του κ. Παπαγγελόπουλου, κ. Τσοβόλα, να κάνει δηλώσεις στο Περιστύλιο. Τι απαντάτε;

Είναι ακόμα μία έκφανση τόσο της αυταρχικής λογικής της κυβέρνησης όσο και της απέλπιδος προσπάθειας της ΝΔ να συγκαλύψει την αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis.Δεν τους φθάνει που παρανόμως εξαίρεσαν μέλη της Προανακριτικής – με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής – τώρα νομίζουν ότι μπορούν να πείσουν πως το σκάνδαλο είναι δήθεν σκευωρία, απαγορεύοντας στον συνήγορο του κ. Παπαγγελόπουλου να κάνει δηλώσεις.

Πρόκειται για πρωτοφανή αντιδημοκρατικό κατήφορο της ΝΔ με βαρύτατη ευθύνη του ίδιου του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί ως κομματάρχης και όχι όπως ορίζει ο θεσμικός του ρόλος.

Όταν ο κ. Τσοβόλας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Μέσων για ενημέρωση, επιχείρησε να τους απαντήσει, τον πλησίασε άνδρας από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου και του απαγόρευσε τις δηλώσεις κατ’εντολή του Προέδρου της Βουλής. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαγορεύεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις στο Περιστύλιο, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη σχετική διάταξη.

Η ενεργοποίηση αυτή εφαρμόζεται σε έναν από τους πρωταγωνιστές μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία έχει ήδη παρουσιάσει θεσμικές ρωγμές και αντισυνταγματικές πρακτικές από την πλειοψηφία. Για να μην υπάρξει δε καμία αμφιβολία για την μεθόδευση, αμέσως μετά το επεισόδιο προέβη σε δηλώσεις ο κ. Πλεύρης, μεταφέροντας τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Οι πρακτικές φίμωσης από την πλειοψηφία δεν πρόκειται να καταφέρουν την συγκάλυψη της αλήθειας.

Πώς γίνεται από τη μία να λέτε πως είναι παράνομη η εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη και από την άλλη να ζητάτε εξαίρεση βουλευτών της ΝΔ. Τι απαντάτε;

Πρώτα από όλα δεν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καμία εξαίρεση κανενός βουλευτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη, αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική και αποσκοπεί μονάχα στη συσκότιση του σκανδάλου της Novartis. Από εκεί και πέρα, αυτός που ζήτησε την εξαίρεση των 4 βουλευτών είναι ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, κ. Τσοβόλας.

Και για να μην διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης είναι παράνομη, αυθαίρετη και οδηγεί σε ακύρωση της διαδικασίας. Για αυτό πρόσθεσε ότι ζητά την ανάκληση της εξαίρεσης. Εάν η πλειοψηφία συνεχίσει την πραξικοπηματική μεθόδευση, τότε δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εάν λοιπόν δεν ανακληθεί η παράνομη εξαίρεση, τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει κάθε δικαίωμα διά του συνηγόρου του να ζητήσει την εξαίρεση όσων μελών της Επιτροπής υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρούν την αρχή της αμεροληψίας και μπορεί να κληθούν ενδεχομένως και ως μάρτυρες. Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές για την Προανακριτική και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας, αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκηςστις δηλώσεις του μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία. Τώρα λοιπόν η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να λέει αυτό που είπε από την αρχή: Ότι η εξαίρεση βουλευτών είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Η ΝΔ ισχυρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής. Τι απαντάτε;

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο, είναι γελοίος ο ισχυρισμός της ΝΔ. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με πραξικοπηματικό τρόπο, ανέβαλαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής και αποχώρησαν για να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής.

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή ήταν πλήρης και σε νόμιμη σύνθεση, η ΝΔ επέλεξε να κάνει αυτό το σόου και να αποχωρήσει, επικαλούμενη μία αντισυνταγματική απόφαση εξαίρεσης, ακριβώς διότι δεν θέλει να εξεταστεί ο κ. Φρουζής. Φοβάται τις αποκαλύψεις, όπως φοβόταν και το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης. Δικαίως.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά δεν θέλουν να εξεταστεί ο ισχυρός άνδρας της Novartis, κ. Φρουζής. Και ακόμα και αν εξεταστεί, δεν θέλουν να είναι μέσα στην εξέταση και να του απευθύνουν ερωτήσεις ο κ. Τζανακόπουλος, που είναι εξαίρετος νομικός και ο κ. Πολάκης που γνωρίζει όσο κανείς το αντικείμενο του φαρμάκου και το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθώς έχει στείλει πολλές σχετικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Για αυτό τον λόγο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής, μεθόδευσαν την παράνομη εξαίρεσή τους από την Επιτροπή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που συναγελαζόταν με τον κ. Φρουζή; Όχι.Ήταν στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Πλεύρης και πολλοί άλλοι την επίμαχη περίοδο μάλιστα του σκανδάλου.

Ο κ. Φρουζής διοργάνωνε δείπνα μαζί με άλλους CEOs για τον κ. Τσίπρα; Όχι, για τον κ. Μητσοτάκη τα διοργάνωνε. Ή μήπως ο κ. Φρουζής αντάλλασε mail με τον κ. Τσίπρα ή με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, με τον κ. Μητσοτάκη και με πρόσωπα τα οποία σήμερα είναι μέλη της Προανακριτικής από την πλευρά της ΝΔ. Είναι γελοίο λοιπόν το επιχείρημα ότι δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξεταστεί ο κ. Φρουζής.

Γιατί ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια παραγραφής του σκανδάλου Novartis;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε πει ότι θα αλλάξει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να σταματήσει να αποτελεί πλυντήριο κάθε λογής σκανδάλων. Για αυτό είχε φροντίσει να θέσει σε ψηφοφορία μία ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86, ότι η δωροδοκία υπουργών δεν συμβαίνει κατά την τέλεση των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού, αλλά μόνο επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του.

Δεν είναι στα καθήκοντά του με λίγα λόγια να παίρνει μίζες αλλά, εάν πάρει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του. Η διάταξη αυτή, η οποία προβλέπει ότι η δωροδοκία δεν εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία, άρα δεν παραγράφεται σύντομα, πήρε 179 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, γιατί η ΝΔ φρόντισε κάποιοι βουλευτές της να μην την ψηφίσουν για να μην πάρει 180 και χρειάζεται στη δεύτερη ψηφοφορία μόλις 150.

Σήμερα, η ΝΔ ως κυβέρνηση μαζί με το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση. Για ποιο λόγο το κάνουν αυτό; Μήπως γιατί φοβούνται ότι στελέχη τους μπορεί να διωχθούν για δωροδοκία και, αν έχουν ψηφίσει τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, τα αδικήματά τους δεν θα μπορούν να παραγραφούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;

Για αυτό τον λόγο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει επιστολή τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να αποκαταστήσουν το κύρος της πολιτικής στα μάτια των πολιτών και να υπερψηφίσουν τη σχετική διάταξη. Εάν δεν το κάνουν, ας εξηγήσουν στον κόσμο ότι δεν θέλουν υπουργοί, και προφανώς και όσοι φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά θέλουν να παραγράψουν τα αδικήματά τους.

  1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έφοδο σε τράπεζες για τις χρεώσεις. Τι απαντάτε;

Ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι δεδομένος και η Αρχή οφείλει να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο ως ανεξάρτητη αρχή. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, προξενεί εντύπωση η καταγγελία τραπεζιτών οι οποίοι, κληθέντες να σχολιάσουν το συμβάν από το πρακτορείο Reuters, έκαναν λόγο για «επικοινωνιακό σόου» και τόνισαν πως πίσω από την κίνηση αυτή «βρίσκονται πολιτικά κίνητρα». Κάποιος δύσπιστος λοιπόν θα μπορούσε να διερωτηθεί:

Μήπως ο κ. Μητσοτάκης, όντας σε δυσχερή θέση για την εκτρωματική διάταξη που εξασφαλίζει αναδρομικά ασυλία στους τραπεζίτες, την οποία έχει φυτέψει μέσα στον Ποινικό Κώδικα, ήθελε να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου με τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του ότι «ξεπλένει» δεκάδες υποθέσεις θαλασσοδανείων και ότι δεν λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών;

Μήπως πρόκειται όντως τελικά για ένα φθηνό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό γιατί έχει καταλάβει όλη η Ελλάδα ότι κάνουν δώρο στους τραπεζίτες;

Και μήπως τελικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε τόσο αγώνα για να εκπαραθυρώσει παράνομα και αντισυνταγματικά την προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να μπορεί να λειτουργεί σε σύμπνοια με την κυβέρνησή του;

Ας απαντήσει κάποιος, όχι σε εμάς, στους τραπεζίτες που καταγγέλλουν πολιτικά κίνητρα και επικοινωνιακό σόου.

  1. ΑΣΥΛΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Ο Υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε ότι την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών θα την έφερνε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν δεν την προλάβαιναν οι εκλογές; Πώς το σχολιάζετε;

Ο Υπ. Δικαιοσύνης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κινούμενος στη λογική «όλοι ίδιοι είναι». Σχετικά με το ψεύδος αυτό, αναφέρουμε τα εξής:

(α) Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη Κυβέρνηση που κατάρτισε και εφάρμοσε μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους, επιτυγχάνοντας μάλιστα την ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και προστασίας του κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, βελτίωσε την εταιρική διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας στην προσπάθεια εξυγίανσης του και επιστροφής του στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

(β) Για την αποτελεσματικότερη χρήση των νομικών εργαλείων που έθεσε στη διάθεση των Τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη διάταξη του άρθρου 65 του ν. 4472/2017, με την οποία ρυθμίστηκαν ζητήματα ευθύνης των τραπεζικών στελεχών σε σχέση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης οφειλών και μόνο. Η διάταξη αυτή, η οποία ισχύει ακόμα, προβλέπει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της. Συγκεκριμένα, οι πράξεις των τραπεζικών στελεχών θα πρέπει να κινούνται εντός του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και των θεσμοθετημένων πολιτικών και διαδικασιών και να μην φέρουν την τράπεζα σε χειρότερη οικονομική θέση από εκείνη τυχόν προκαλούμενης αναγκαστικής εκτέλεσης. Στις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται δίωξη κατόπιν αίτησης Τριμελούς Επιτροπής ανώτερων δικαστικών, μετά και από εμπεριστατωμένη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

(γ) Το αίτημα ανώτατων τραπεζικών στελεχών για χορήγηση ασυλίας μέσω τροποποίησης του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα ήταν γνωστό και σε εμάς. Γνωστός ήταν και ο λόγος που το ζητούσαν. Η διαφορά μας, ωστόσο, είναι ότι εμείς δεν το ικανοποιήσαμε. Και αυτό αποδεικνύεται και από την ψήφιση του άρθρου 65, και από την μη μεταγενέστερη τροποποίησή του και από τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσαμε στη Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν μας έχει εξηγήσει ακόμα γιατί δεν είναι επαρκές το άρθρο 65, που στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Επίσης, δεν μας έχει εξηγήσει γιατί στον δήθεν αγώνα της κατά των κόκκινων δανείων δίνει ασυλία στα κακουργήματα που δημιούργησαν το πρόβλημα.  Η απάντηση είναι προφανής. Η δυστυχία της Κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι (ευτυχώς) δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, αφενός, να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη και, αφετέρου, να σταματήσει την προσπάθεια παραπλάνησης του Ελληνικού Λαού. Η διάταξη που φέρνει ούτε στα κόκκινα δάνεια στοχεύει, ούτε θα ερχόταν και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε, επίσης, την Κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να «κρύψει» τη διάταξη αυτή πίσω από την γενίκευση της ασυλίας και σε άλλα νομικά πρόσωπα. Οι μάσκες έχουν πέσει.

Η ΝΔ επιμένει στην διάταξη του Ποινικού Κώδικα για την ασυλία των τραπεζιτών. Τι απαντάτε;

Εδώ και μέρες ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει εσκεμμένα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα την εκτρωματική διάταξη – δώρο στους τραπεζίτες. Με την διάταξη αυτή, οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μέχρι και δικοί του βουλευτές, όπως ο κ. Μπούγας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο ατιμωρησίας των τραπεζιτών όσο και για τη συνταγματικότητα της διάταξης.

Επαναλαμβάνουμε στον κ. Μητσοτάκη: Μην διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Τέλος, ακόμα περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: την διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή την “φύτεψε” ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;

  1. ΠΑΙΔΕΙΑ

Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Υπ. Παιδείας να ανασταλεί η λειτουργία 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων;

Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, προτεραιότητα του Υπ. Παιδείας είναι να δημιουργηθεί  πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σήμερα ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει επίσης πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση προκειμένου να δημιουργηθεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Κι έχουν το θράσος να λένε ότι νοιάζονται για τα μεσαία στρώματα.

  1. ΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς σχολιάζετε τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία για την εργασία το μήνα Οκτώβριο;

Το σερί των αρνητικών ρεκόρ της ΝΔ στην εργασία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο.Καταγράφηκε ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και η μεγαλύτερη έκρηξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ όπως πχ η κατάργηση της αιτιολογημένων απολύσεων που ψήφισε κατακαλόκαιρο.

Την ίδια ώρα, αντί να δουλεύει για την ουσία, ο κ. Βρούτσης με τον δικό του αξεπέραστο τρόπο να διαβάζει τα στοιχεία, πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ Αυγούστου 2018 και Αυγούστου 2019! Προφανώς δεν του διαφεύγει ότι η ΝΔ κυβερνάει από τον Ιούλιο του 2019 και η μείωση της ανεργίας την οποία επικαλείται συντελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς για ακόμη μια φορά νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους.Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...