Μια βόλτα στην λεωφόρο Ηρακλείου και σε παραδρόμους της αποδεικνύει το «μαράζωμα» που κυριαρχεί στην ιστορική αγορά της Νέας Ιωνίας.
Δυο χρώματα κυριαρχούν -εάν θέλετε- και είναι το κόκκινο με το κίτρινο. Αυτό το γνωστό χαρτί που αναγράφει «ενοικιάζεται» ή «πωλείται» με φόντο ένα ρημαγμένο άδειο χώρο.
Αυτή είναι η εικόνα στο κέντρο της Νέας Ιωνίας που έχει υποστή βαθιά οικονομική κρίση και μέρα με τη μέρα αργοσβήνει αφοί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επωμιστούν τα δυσθεώρητα βάρη της επιχείρησης.
Σήμερα, η εικόνα στο κέντρο είναι αποκαρδιωτική με αρκετούς άδειους χώρους που στο παρελθόν έδιναν «σφυγμό» στη πόλη και γειτονιές-φαντάσματα που έσφυζαν από ζωή.
Τα τελευταία χρόνια τα «λουκέτα» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ πολλά από αυτά σημειώθηκαν από το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα, χρονική περίοδο που αποδείχθηκε εφιαλτική για το εμπόριο λόγω των capital controls.
Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ μέτρησε τον Μάρτιο τον τραγικό αριθμό των κλειστών καταστημάτων σε 7 σημαντικούς εμπορικούς Δήμους (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Περιστέρι και Χαλάνδρι). Τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 5.291 που αντιστοιχεί στο 28,63% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που απογράφεται με τη Νέα Ιωνία να καταγράφεται στα μαύρα κιτάπια της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, η οποία προειδοποιεί για επιδημία κλεισίματος επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.
Ιστορική αναδρομή
Η μικρασιατική καταστροφή του 1922 και η μετοίκηση των Ελλήνων από τις πολιτείες της Ιωνίας σε ένα βόρειο μέρος της Αθήνας σηματοδότησε και την μεταφορά της κουλτούρας, του τρόπου ζωής και της παράδοσης που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Όσοι απάρτισαν, τότε, τη σημερινή Νέα Ιωνία διακρίνονταν για το νοικοκυριό τους, την εργατικότητά τους και τις ικανότητες στο εμπόριο. Οπέρ και εγένετο, η Νέα Ιωνία με το πέρασμα των χρόνων, αναδείχθηκε ως κέντρο κλωστοϋφαντουργίας και, μετά την Κατοχή, ως μεγάλος εμπορικός Δήμος.
Μάλιστα, φημίζεται για την παραγωγική της παράδοση με σημαντικές ελληνικές βιοτεχνίες και παραγωγικούς χώρους να διασώζονται μέχρι και σήμερα, μαζί με ένα δραστήριο εμπορικό κέντρο στο οποίο αναπτύσσεται η
μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το αύριο
Οι καταστηματάρχες που διατηρούν ακόμη τα καταστήματά τους δηλώνουν αγανακτισμένοι για την υπάρχουσα κατάσταση και υποστηρίζουν ότι βρίσκονται μια ανάσα από το «λουκέτο». Δεν υπάρχει φως στο τούνελ, η αβεβαιότητα αιωρείται πάνω από τη Νέα Ιωνία και η αγορά πάει από Χριστούγεννα σε Πάσχα και το αντίθετο για να ισορροπήσει τις κακές καθημερινές ημέρες.
Ενοικιαστές εν απόγνωση
Ακόμη και αυτοί που ενοικοιάζουν τους χώρους αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, αφού ένα άδειο κτίριο μόνο έξοδα μπορεί να έχει. Μερικοί τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να φύγει ο ενοικιαστής και από το 2010 και μετά του έχουν κάνει ισοπεδωτικές μειώσεις στο ενοίκιο. Οι άλλοτε «καλομαθημένοι» ενοικιαστές βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος αφού από τη μια οι μεν εφόσον αδειάσει ο χώρος δεν βρίσκουν με τίποτα ενδιαφερόμενο και επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ οι δε προσπαθούν να «δέσουν» για ακόμη μια διετία τον ενοικιαστή με μια ακόμη μικρή μείωση με το κατρακύλημα να μην έχει τελειωμό.
Τι δηλώνει έμπορος ρούχων στo ontherecord.gr
«Πριν 10-15 χρόνια με αυτό το μαγαζί ζούσε άνετα η οικογένειά μου. Σπούδασα τα παιδιά και κατάφερα να δημιουργήσω ένα νοικοκυριό. Όμως, ξαφνικά όλα άλλαξαν και πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στους λογαριασμούς του μαγαζιού και σπιτιού, πολλώ δε για να ζήσουμε. Ο κόσμος δεν αγοράζει όπως παλιά. Πλέον, έχει δυο ζευγάρια παπούτσια και 5-6 αλλαξιές, δεν υπάρχει πληθώρα επιλογών. Κάπως έτσι, η αγορά έπεσε κατακόρυφα και ήρθε να προστεθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός με κολλοσιαίες επιχειρήσεις που πουλάνε αντίστοιχα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτή τη στιγμή, το εμπόριο είναι μια κόλαση και πραγματικά ένας μικρομεσαίος επιχερηματίας έχει χάσει τον ύπνο του από την εφορία, το ρεύμα κτλ. Δεν υπάρχει σωτηρία, είμαστε όλοι απελπισμένοι κι απλά προσπαθούμε με νύχια και δόντια να κρατήσουμε ζωντανή τη δουλειά που μας ανέθρεψε».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει:
«Η οικονομία δεν αντέχει την επανάληψη του 2015 αλλά και η αγορά δεν αντέχει νέα φορολογικά μέτρα. Με τα νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. δεν μπορεί να υπάρχουν κερδισμένοι, παρά μόνο χαμένοι. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά, δημιουργούν εκ νέου το κίνδυνο να δούμε περισσότερα λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η “επιδημία των λουκέτων” που κλόνισε το ελληνικό εμπόριο μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά σίγουρα δεν έχει απομακρυνθεί…»